Der er mangel på personale i omsorgsområdet, og det skaber muligheder for nye faggrupper.
Fysioterapeut Barbara Have Aalestrup Knøss fik en stilling på et plejecenter, hvor hun kunne bruge sin faglighed i plejeopgaver. Det blev et karrierespring til en stilling som centerterapeut.
"Det bedste ved plejeopgaverne er, at man kommer tættere på borgerne. Det er et arbejde, der giver rigtig meget mening. Man skaber en vedvarende relation til mennesket, og så bliver det lettere at arbejde terapeutisk med beboerne bagefter", fortæller Barbara Have Aalestrup Knøss om sin oplevelse med at varetage plejeopgaver som uddannet fysioterapeut.
På grund af mangel på uddannet social- og sundhedspersonale er nogle ældrecenter i Randers Kommune begyndt at ansætte både ergo- og fysioterapeuter i såkaldt delte stillinger, hvor halvdelen af tiden anvendes på plejeopgaver og den anden halvdel på deres egen faglighed.
Barbara fik en sådan stilling på demensplejecenteret Huset Nyvang i Randers, og efter et halvt års tid avancerede hun til centerterapeut.
"Det har givet en gensidig respekt for hinandens faglighed at være en del af plejen. Jeg har fået et godt indblik i de opgaver, mine kolleger udfører dagligt, og de har ligeledes fået indsigt i mine evner og min faglighed. Det er et rigtig godt udgangspunkt, når man efterfølgende skal bestride en stilling som centerterapeut", siger Barbara Have Aalestrup Knøss.
En anden faglighed på arbejde
Selvom Barbara Have Aalestrup Knøss fik en masse nye opgaver i sin første stilling på demensplejecenteret, havde hun stadig sin egen faglighed med i plejeopgaverne.
Det gav hende mulighed for at præge arbejdsopgaverne og skabe gode resultater.
"Vi havde en beboer, der havde meget svært ved at falde i søvn, og det påvirkede hans trivsel. En dag forsøgte jeg med en kropafgrænsende behandling, der består i at lave dybe og langsomme tryk på kroppen, og efter få minutter sov han. Det var en succesoplevelse, som både beboeren og mine kolleger kunne profitere af", fortæller Barbara Have Aalestrup Knøss.
Barbara oplevede, at hun ofte kunne bruge sin baggrund som fysioterapeut til at observere beboerne og få en forståelse for deres ressourcer og fysiske udfordringer.
Men samtidig bestod noget af arbejdsdagen af helt almindelige plejeopgaver, som Barbara både skulle oplæres og øve sig i.
"Det var vigtigt for mig at gå ind til stillingen med nysgerrighed og vilje til at lære. Det er helt naturligt, at man stiller mange spørgsmål, og at man bliver udfordret af de nye opgaver. For eksempel skulle jeg virkelig vænne mig til at udføre nedre hygiejne på beboerne. Og det skal man gøre op med sig selv, om man er klar til, hvis man gerne vil søge en delt stilling", understreger hun.
Foto: Randers Kommune