Selvhjælp Randers fejrer 10 års frivillighed

Foto: Privat. Selvhjælp Randers: (fra venstre: Anne-Mette Kristensen, Sanne Petersen, Lykke Elmose, Majbritt Bargsteen, Jette Frandsen, Sonja Gudnadottir)
Profilbillede
dato

Den 1. april er dagen, hvor hele Randers kan fejre 10 år med hjælp, støtte og rådgivning til børn, unge og voksne. Selvhjælp Randers fylder nemlig 10 år og det bliver markeret med et stort åbent hus-arrangement med taler, hygge, musik og komik - og du er også inviteret.

Kl. 15 åbner dørene for Selvhjælp Randers’ jubilæumsfejring. Man kan høre borgmesterens åbningstale, få motioneret lattermusklerne med komiker Thomas Wivel, nyde behagelig musik fra Esther, alt imens man ser lokalerne og får lidt godt til ganen. Har du børnene med, vil der også være lidt sjov for dem. To af de yngste frivillige, Olivia og Katrine, vil underholde med ansigtsmaling og ballondyr. 

Hvad er Selvhjælp Randers?

Selvhjælp Randers ligger i slotscenteret øverst oppe på 2. sal. Her finder man to mindre kontorer, hvor den daglige leder Majbritt Bargsteen og resten af personalet sidder foran computere, kalendere og telefoner for at få alle aftaler og planer til at gå op. Går man længere ind, passerer man også to samtalerum og to store rum til gruppeforløb.

Dernæst møder man et hyggeligt caféområde og et køkken, hvor der brygges kaffe i kandevis til de frivillige og borgere, der kommer forbi i løbet af dagen for at deltage i samtaleforløb, gruppeforløb, rådgivning, foredrag, workshops osv. Ja, sådan ser de fysiske rammer ud.

Men hvad er Selvhjælp Randers? Selvhjælp Randers er en selvstændig forening, hvis formål er at give medmenneskelig støtte til borgere, der står i en vanskelig livssituation.

Støtten kan være i form af selvhjælpsgrupper, trivselsgrupper, økonomisk rådgivning, individuelle samtaler, parsamtaler og familiesamtaler med borgere. Lillian, der har været i forløb ved Selvhjælp Randers udtaler:

”Der er noget specielt ved det her sted, i det øjeblik jeg kom ind ad døren, mærkede jeg straks hjertevarme og velkommenhed (…) Angst har været og er en stor del af mit liv, så angsten for at gå til en forkert dør fyldte enormt meget.”

Hvordan det hele startede

Hvordan var det så lige, at det hele startede for 10 år siden? Det startede faktisk i Majbritts egen baghave, hvor hun sammen med en nabo sad og snakkede om manglende tilbud i Randers for børn, unge og voksne, der havde det svært. Det blev startskuddet til, at Majbritt i 2011 udarbejdede et idékatalog og gik med det under armen til Frivilligværket i Randers, som på det tidspunkt var ledet af Nils Bertelsen.

Det betød, at Majbritt i maj 2012 kunne starte Selvhjælp Randers under Frivilligværket.


Foto: Privat // Til jubilæumsfejringen kan du opleve komikeren Thomas Wivel.

Selvstændig forening

Fra 1. maj 2017 blev Selvhjælp Randers en selvstændig forening, fik deres egen bestyrelse og flyttede i nye lokaler i Brødregade. På det tidspunkt var det stadig kun Majbritt der var ansat, men sammen med omkring 55 frivillige og en bestyrelse, kørte Selvhjælp Randers derudad.

Der blev arbejdet meget på synlighed og flere og flere borgere blev opmærksom på Selvhjælp Randers’ tilbud. Den 1. december 2017 startede Anne-Mette i virksomhedspraktik og fik plads sammen med Majbritt på kontoret. Efter et par år måtte Majbritt sande, at pladsen i Brødregade blev for trang.

Majbritt gik på jagt efter nye og større lokaler, som stadig skulle være i Randers midtby. Hun stødte på lokalerne i Slotscentret med masser af plads, lokaler og rummelighed. Det betød, at i august 2019 flyttede Selvhjælp Randers i nye og større lokaler som i dag b.la. danner rammen om et kontor med 3 ansatte, 2 ansatte i flexjob og Majbritt Bargsteen som daglig leder.

Fra 2017 valgte Randers Kommune at støtte foreningen, hvilket var en stor anerkendelse af den opgave Selvhjælp Randers løfter i forhold til at hjælpe byens borgere i svære livssituationer.

Selvhjælp Randers søger dernæst løbende fonde, som gør nye tiltag og projekter mulige. F.eks. økonomi- og gældsrådgivning, naturlig selvhjælp – selvhjælpsgrupper i naturen, yogahold, lytte-lama-projektet - tryghedsbamser til børn og i efteråret 2021 et projekt for ensomme under corona.

Ja, der er gang i hjulene hos Selvhjælp Randers. Med disse alsidige projekter ønskes det at tilbyde forløb ’for det hele menneske’. Som Majbritt udtaler:

”Der kan være mange indgangsvinkler til at få taget fat på de udfordringer, man møder som menneske. Nogle har brug for én måde og andre for en anden. Når man først tager fat på et område, f.eks. økonomien, kan det være, at man faktisk også har brug for at tale om sin skilsmisse, der måske ligger bag de økonomiske problemer. Vi ser altså ikke kun på den enkelte udfordring, men på det hele menneske”.

Selvhjælp Randers er godt nok en selvstændig forening, men det betyder ikke, at de ikke har mange samarbejdspartnere og støtter ude i kommunen. Hos politikerne har foreningen altid mødt opbakning og anerkendelse og også lokale butikker såsom Rema1000, Bilka og Føtex bakker op, når foreningen har brug for lidt støtte. 

”Vi møder mennesker der, hvor de er”

Sådan lyder et af Selvhjælp Randers’ bærende principper. Og uden at ville skuffe nogen, så betyder det altså ikke hjemmebesøg eller opsøgende henvendelser på gaden. Nej, det er noget meget større og vigtigere end det. Det er princippet om, at ingen dømmes på baggrund af den situation, man beder om hjælp til. Det er at møde mennesker i øjenhøjde, ligeværdigt og respektfuldt.

Hos Selvhjælp Randers arbejdes ud fra erkendelse om, at intet liv er uproblematisk og at alle indimellem har brug for at blive lyttet til og føle sig forstået.

En frivillig udtaler ”Jeg er frivillig, fordi hjælpearbejdet bygger på grundantagelsen om, at der i det enkelte menneske bor ressourcer, der kan spires frem gennem fællesskab, samtaler, oplevelser, nærvær, varme og omsorg. Ud af dette vokser evnen til selvhjælp. En slags robusthed til, når livet bl.a. kan føles tungt og sørgmodigt, eller til når krisen indtræffer.

Dette vil jeg gerne bidrage til og derfor bruger jeg gerne noget af min fritid i Selvhjælp Randers.” - Rasmus Lund, frivillig i Naturlig Selvhjælp.


Foto: Privat // Rasmus Lund, frivillig i Naturlig Selvhjælp.

Frivillighed er styrken i Selvhjælp Randers

Men hvordan kan det lade sig gøre at hjælpe mennesker næsten uden, at de skal betale noget? Det er heller ikke så lige til. Som nævnt støtter Randers Kommune med midler til at holde de vigtigste hjul kørende i Selvhjælp Randers, og fonde og puljer muliggør nye forløb og projekter. Men nok vigtigst af alt er styrken og sjælen i Selvhjælp Randers, nemlig frivillighed.

Det er frivillige, der står klar til at tage imod. Om det er et samtaleforløb omkring angst, et gruppeforløb for mennesker i sorg, en udflugt for ensomme, en presset familie, der har brug for rådgivning, et ægtepar, der har mistet overblikket over økonomien eller hvad det nu kan være, så er det altid frivillige ildsjæle, der står klar. Det gør noget helt særligt, siger Majbritt Bargsteen:

”I vores organisation er det altafgørende, at det er frivillige, der står for de forskellige forløb. Frivillige kan noget helt særligt og fællesnævneren er, at de brænder for at gøre en forskel for mennesker i en svær livssituation. De frivillige har valgt at bruge deres fritid på frivilligarbejde og i den forbindelse er det lystbaseret."

"De frivillige bruger deres faglighed og egen livserfaring til at hjælpe mennesker i en svær tid. Der er medvirkende til, at de frivilliges egen livskvalitet højnes og man føler, at man bidrager med noget i samfundet. Vores velfærd afhænger af frivillige, da de kan bidrage med andre tilbud til lokalsamfundet, altså en win-win-situation.”

Selvhjælp Randers har i dag omkring 80 frivillige som varetager alt indenfor gruppeforløb, gruppeforløb i naturen, samtaler (individuelle-, par- og familiesamtaler), rådgivning og sidst, men ikke mindst, frivillige, der hækler Lytte-Lamaer til vores børnegrupper.

En gruppedeltager udtaler:

”At det er frivillige, der står for at lede gruppen, betyder meget. Det skaber en tillid og tro på, at her får man hjælp. Jeg har fra gruppelederne oplevet medfølelse, empati og en oprigtig interesse i MIG. Det, at de også deler egne historier og erfaringer, betyder meget. Det gør noget helt specielt at støtten gives af frivillige.”



Kommer du og fejrer frivilligheden?

Du kan se mere på Selvhjælp Randers facebookside, hvor du kan tilmelde dig begivenheden. Ellers kan du også bare dukke op på dagen den 1. april og være med til at fejre frivilligheden og Selvhjælp Randers.

Programmet for fejringen :

  • Kl. 15.00 åbningstale ved Borgmester Torben Hansen
  • Kl. 16 komiker Thomas Wivel underholder 
  • Esther synger og spiller 
  • Aktiviteter for børn: Ansigtsmaling og ballondyr 
  • Der vil være lidt godt til ganen 
Kilde: Selvhjælp Randers
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.