Landskabsfortællinger fra lokale aktører er med til at forme vores landskaber, og det er netop det, forskere fra Københavns Universitet har undersøgt i projektet Lokale Landvindinger.
Projektet har samlet fortællinger fra lokale borgere og gårdsejere om deres forhold til landskabet, og hvordan de ser på udfordringer og muligheder i forhold til klimavenligere landbrugsdrift og større biodiversitet.
Det nye interaktive website "Lyt til Landskabet" er resultatet af projektet, og det inviterer alle med interesse for udviklingen af fremtidens landskaber til at gå på opdagelse i fortællingerne. Website indeholder tekster, video- og lydklip, der giver et indblik i de mange forskellige holdninger og værdier, livshistorier og lokalhistorie, der ligger indlejret i vores landskaber.
Forskerne bag projektet håber, at websitet kan inspirere kommuner og andre myndigheder til at kortlægge lokale aktører, inddrage borgerne og samarbejde på tværs. Men også lokale borgere og foreninger kan blive klogere på deres eget landskab og de historier, der knytter sig til det.
Websitet er samfinansieret af Veluxfonden og Crown Princess Mary Center ved Københavns Universitet, og det er en del af forskningsprojektet Lokale Landvindinger, der er forankret på Institut for Antropologi og Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet.
Projektet gennemføres i samarbejde med Naturstyrelsen Himmerland samt Viborg, Randers og Mariagerfjord Kommuner.
Lyt til Landskabets fortællinger er indsamlet i det sydlige Himmerland i området mellem Hobro, Randers og Viborg, og de viser, hvordan lokalsamfund er med til at forme vores landskaber, men også hvilke udfordringer og muligheder ønsker om f.eks. klimavenligere landbrugsdrift og større biodiversitet skaber. Projektet viser, at det er vigtigt at inddrage lokale aktører i arbejdet med at udvikle landskaber, og at der er mange forskellige perspektiver og historier, der kan bidrage til at skabe en bæredygtig fremtid for vores landskaber.