Hos FGU Østjylland får unge ikke bare undervisning – de får nu også mulighed for støtte fra frivillige erhvervsmentorer, der med deres baggrund på arbejdsmarkedet kan hjælpe de unge med at finde retning
Når en ung har svært ved at finde vej i livet, kan en erhvervsmentor gøre hele forskellen. Det oplever man i NGO’en, Foreningen Lige Adgang, som har stor erfaring med at matche FGU-elever og erhvervsmentorer – voksne fra lokalområdet, som bruger lidt af deres tid på at hjælpe en ung videre mod erhvervsuddannelse eller job.
Sammen med FGU Østjylland og lokale virksomheder har Foreningen Lige Adgang, sat gang i et samarbejde, der skal støtte unge i overgangen fra FGU og videre i livet. Det handler ikke bare om lektier og erhvervstræning – men om at møde nogen, der lytter og tror på én.
"Mentorens vejledning var uvurderlig i mit valg af uddannelse. Jeg fik stor støtte, og min mentor troede på mig mere end jeg troede på mig selv," fortæller en FGU-elev, der tidligere har været med i et lignende forløb et andet sted i Danmark
Mentorerne mødes med eleverne to gange om måneden. Nogle går ture og snakker. Andre bruger tiden på at skrive ansøgninger eller prøver opgaver ude i den virkelige verden. Og det gør en forskel. De unge bliver mere sikre på sig selv og får mod til at tage næste skridt.
Erfaring fra tidligere viser, at 81% af eleverne efter mentorforløbet føler sig sikre på, at de kan gennemføre en uddannelse eller tage del i et job – sammenlignet med kun 19% før forløbet.
Mentorparrene sammensættes ud fra den unges interesser – det kan være en håndværker, butiksansat, sygeplejerske eller kontormedarbejder. Fælles for alle mentorer er, at de har lyst til at være noget for et ungt menneske og kan give indsigt i arbejdslivets mange muligheder.
Lokal støtte er afgørende
Projektet er støttet af TrygFonden og bliver udrullet over de næste tre år. FGU Østjylland har afdelinger i bl.a. Randers, Hadsten, Grenå og Ryomgård, og der søges løbende nye mentorer fra lokalområdet.
“Det behøver ikke være nogen, der har en baggrund i at arbejde med unge. Det vigtigste er, at man har lyst til at lytte og dele ud af sine erfaringer,” fortæller projektleder fra Foreningen Lige Adgang
Virksomheder, der har lyst til at byde ind med virksomhedsbesøg, praktik eller erhvervstræning, opfordres også til at tage kontakt. Mange unge har aldrig været på en arbejdsplads og kan få stor inspiration af bare at se, hvordan en hverdag kan se ud.
Vil du gøre en forskel for en ung i dit lokalområde?
Så kan du læse mere og ansøge om at blive frivillig erhvervsmentor her:
Læs mere:
Mentorindsatser for unge - lige adgang
Ansøg:
Mentor oprettelsesformular til FGU – Kople.io – FGU
Har du spørgsmål, så skriv til: erhvervsmentor@ligeadgang.dk