Så er der nyt fra Frederiksberg Kødforsyning v/Christian Rytter Sørensen
JULEANDENS HISTORIE
Det er nu blevet tid til at tage anden ud af fryseren, så den kan blive klar til juleaften!
I den kendte julesang ”Sikken voldsom trængsel og alarm” synger vi ”gåsestegen er til bageren sendt”. Ja der var engang, hvor man tog til bageren med gåsestegen. Det store fjerkræ kunne ikke tilberedes i hjemmet, og derfor fragtede mange deres gås til bagerens rummelige ovn. I dag er bagerens ovn forbeholdt brød og kager, men der er til gengæld mange, der benytter sig af muligheden for at få stegt deres julegås eller juleand hos slagteren.
Linjen i sangen stemmer ikke helt overens med nutidens julemiddag. I dag er der and på bordet i langt de fleste hjem, men oprindeligt var det gås, man spiste juleaften. Gåsestegen var førstevalget, fordi der skulle noget finere og mere end blot en flæskesteg på julebordet. Gåsen var en dyr og meget fin spise – og var derfor for det bedre borgerskab. Sammen med gåsen kom hele det sød-sure tilbehør, som vi i dag forbinder med julemaden. Anden blev dengang betegnet som en fattigmandsgås. Men ikke desto mindre er det faktisk prisen og til dels størrelsen, der gjorde, at anden udkonkurrerede gåsen på de danske juleborde.
Hvis du steger din and efter vores stegetider, så får du en perfekt stegt and. Saftigt kød og lækkert sprødt skind. Om du steger den på selve dagen, eller du steger den dagen før, er ikke afgørende for det gode resultat. Duften af and og dermed duften af jul kan være afgørende for, om du vælger den ene eller anden dag.
Læs mere om stegning af and i linket her: https://mesterslagteren.dk/slagterens-tip-til-den-ultimative-andesteg/
Det er nu blevet tid til at tage anden ud af fryseren, så den kan blive klar til juleaften!
I den kendte julesang ”Sikken voldsom trængsel og alarm” synger vi ”gåsestegen er til bageren sendt”. Ja der var engang, hvor man tog til bageren med gåsestegen. Det store fjerkræ kunne ikke tilberedes i hjemmet, og derfor fragtede mange deres gås til bagerens rummelige ovn. I dag er bagerens ovn forbeholdt brød og kager, men der er til gengæld mange, der benytter sig af muligheden for at få stegt deres julegås eller juleand hos slagteren.
Linjen i sangen stemmer ikke helt overens med nutidens julemiddag. I dag er der and på bordet i langt de fleste hjem, men oprindeligt var det gås, man spiste juleaften. Gåsestegen var førstevalget, fordi der skulle noget finere og mere end blot en flæskesteg på julebordet. Gåsen var en dyr og meget fin spise – og var derfor for det bedre borgerskab. Sammen med gåsen kom hele det sød-sure tilbehør, som vi i dag forbinder med julemaden. Anden blev dengang betegnet som en fattigmandsgås. Men ikke desto mindre er det faktisk prisen og til dels størrelsen, der gjorde, at anden udkonkurrerede gåsen på de danske juleborde.
Hvis du steger din and efter vores stegetider, så får du en perfekt stegt and. Saftigt kød og lækkert sprødt skind. Om du steger den på selve dagen, eller du steger den dagen før, er ikke afgørende for det gode resultat. Duften af and og dermed duften af jul kan være afgørende for, om du vælger den ene eller anden dag.
Læs mere om stegning af and i linket her: https://mesterslagteren.dk/slagterens-tip-til-den-ultimative-andesteg/
Frederiksberg Kødforsyning v/Christian Rytter Sørensen er kommerciel partner med VORES Randers og oplysningerne er hentet fra deres Facebookside. Støt lokalt og giv en tommel op på deres side.
Se mere om Frederiksberg Kødforsyning v/Christian Rytter Sørensens på deres hjemmeside.