Er AI din ven eller fjende? Randers Bibliotek sætter spot på ny teknologi

Bibliotekschef Lone Føgh Westphall og projektleder Henrik Gadegaard - både som rigtige mennesker og i AI-version på skærmen.
dato

Hvad er det, hvad kan det, vil det gøre hverdagen lettere, eller kommer det snigende og tager vores job? Randers Bibliotek sætter spot på kunstig intelligens med temaet ”AI – ven eller fjende?” i foråret 2025.

Når man bruger AI rigtigt, kan det hjælpe os med at planlægge ferier, lave madplaner, gå i gang med alverdens kreative projekter, skrive breve, taler og skoleopgaver – det hele vel at mærke tilsat en god portion sund fornuft.

”Den teknologiske udvikling rummer et stort potentiale, og bibliotekets opgave er blandt andet at gøre det trygt og sikkert for borgerne at prøve kræfter med det nye. Det gør vi blandt andet ved at udvikle vores kompetencer og ved at appellere til kritisk tænkning – både hos os selv og borgerne,” siger bibliotekschef Lone Føgh Westphall.

I løbet af foråret 2025 kan borgerne blive kloge på flere facetter af ny teknologi og kunstig intelligens i særdeleshed på Randers Bibliotek. Der er mulighed for at deltage i forskellige workshops, og på bibliotekets hjemmeside kan man gå på opdagelse i litteratur og forskellige emner inden for temaet.

På bibliotekets sociale medier kan man også få et indblik i, hvordan man selv kan begynde at lege med forskellige AI-redskaber, der allerede er tilgængelige for den brede offentlighed.

Kunstig intelligens i dine hænder

For mange mennesker er AI stadig et abstrakt begreb, der skaber lige dele frygt og begejstring. Derfor er Randers Bibliotek med i et projekt om kunstig intelligens, som kommer til at spille en stor rolle i forårets tema om ny teknologi på biblioteket.

”Samtalen om AI foregår overalt, men der er ikke så mange steder, hvor man kan få lov til selv at udforske mulighederne. Forhåbentlig giver det en stærkere forståelse for, hvad redskaberne kan. Vi er spændte på at undersøge, hvordan folk forholder sig til den kunstige intelligens – før og efter, de selv har haft det i hænderne,” siger Henrik Gadegaard, projektleder for ”AI i borgernes hænder”.

I forbindelse med projektet lander en prototype af et AI-redskab udviklet i samarbejde med Aarhus Universitets forskningscenter CAVI på Hovedbiblioteket i Randers. Med den kan borgerne blandt andet undersøge, hvordan man skal kommunikere med en kunstig intelligens for at få det resultat, man ønsker sig.

Projektet ”AI i borgernes hænder” er finansieret med midler fra Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje og forløber frem til december 2025. Randers Bibliotek samarbejder med Aarhus Universitets forskningscenter CAVI og bibliotekerne i Aabenraa og Aalborg om projektet.

Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.

Seneste på facebook