Demensugen på Randers Bibliotek: Lån demensvenlige oplevelser og bliv bedre til at huske

Birthe Hvid Iversen i stolen, der blandt andet kan bruges af mennesker med demens på Hovedbiblioteket i Randers centrum. 
dato

I uge 19 markerer Randers Bibliotek Demensugen 2025 med en huskeworkshop og fokus på materialer, der kan berige mennesker med demens og deres pårørende.

En knaldrød telefon med knapper og en snoet ledning, en kagedåse med et foto af landsholdet anno '86 og et kassettebånd med Bruce Springsteen er blandt de genstande, du kan finde i en erindringskuffert fra 80'erne.

Det er ting, der vækker minder, og som kan bruges til at skabe samtaler om gamle dage med mennesker, der ikke længere husker så godt. Man kan låne erindringskufferter fra 1940'erne, 1950'erne, 1960'erne, 1970'erne og 1980'erne.

"Vi har flere materialer, der er målrettet mennesker med demens og deres pårørende. Udover erindringskufferterne har vi rygsække med udstyr til en god og sanselig naturoplevelse. Vi har også flere børnebøger, der hjælper børn med at forstå, hvad det vil sige at have en bedsteforælder eller anden nær relation med demens," fortæller bibliotekar Birthe Hvid Iversen.

Bøgerne og de demensvenlige materialer er til udlån hele året, men i uge 19 kan man opleve en samlet udstilling under glaspyramiden på Hovedbiblioteket i Randers centrum.

Huskeworkshop for alle

Det er normalt at glemme en aftale eller en besked, men det er ikke normalt at glemme, hvor man er på vej hen. En svækket hukommelse er et af de første tegn på demens, som man blandt andet kan læse om på Alzheimerforeningens hjemmeside.

Forskning viser dog, at fysisk aktivitet, socialt samvær, sund kost og træning af hjernen gennem hele livet kan mindske risikoen for demens. I anledning af Demensugen 2025 gentager Randers Bibliotek succesen med workshoppen "Bliv bedre til at huske" torsdag den 8. maj, hvor deltagerne får en masse hukommelsestips til hverdagen.

"Vi underviser i enkle teknikker, man kan bruge til at træne sig til en bedre hukommelse. Workshoppen er for mennesker, der ikke er ramt demens, men som for eksempel har svært ved huske pinkoder eller mere end fem ting, når man skal købe ind," fortæller Birthe Hvid Iversen, der underviser i kurset sammen med sin kollega Erik Luxhøj.

Det er gratis at være med, men kræver tilmelding via randersbib.dk eller ved henvendelse i bibliotekets betjente åbningstid.

Demensvenligt bibliotek

På døren til Randers Bibliotek finder man demenssymbolet "Håndsrækningen", som også kan bæres af mennesker med demens for at signalere, at de kan have brug for en hjælpende hånd.

"Randers Bibliotek er et demensvenligt bibliotek, og det betyder blandt andet, at vores medarbejdere er uddannede i at spotte og støtte mennesker med demens. Vi arbejder også målrettet på at gøre biblioteksrummet trygt og tilgængeligt for mennesker med demens; blandt andet har vi en særlig stol, der lukker af for en stor del af rummets lyde," siger Birthe Hvid Iversen.

Bibliotekets fokus på demens i uge 19 er en del af Demensugen i Randers, som er arrangeret i samarbejde med Demensalliancen; et lokalt partnerskab mellem fagfolk, foreninger og institutioner, som sammen arbejder for at skabe et mere demensvenligt lokalsamfund.

Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.

Seneste på facebook