2023 var et begivenhedsrigt år i Naturpark Randers Fjord. Året bød blandt meget andet på et par indvielser af nye faciliteter i Udbyhøj, arbejdet med at lave naturgenopretning i fjorden og i igangsættelse af et par store projekter, der i de kommende år for alvor vil få luft under vingerne.
En af de nye faciliteter i naturparken er Kanonbåden i Udbyhøj Lystbådehavn, der blev indviet til Fjordens Dag en forårsdag i maj med høj solskin. På Kanonbåden kan turister og andre besøgende finde inspiration til ophold i Naturpark Randers Fjord. På båden er der et multirum, der kan benyttes af skoler, institutioner og foreninger. Multirummet er tilgængeligt for skoler og institutioner fra kl. 8-14, mens foreninger kan benytte rummet fra kl. 17-22 samt i weekender.
Borgere og turister kan primært benytte det i weekenderne. Der er et øvre dæk på Kanonbåden, som altid er åbent for besøgende. Herfra kan man i kikkert skue ud over fjorden. Man finder Kanonbåden ved kajakklubbens faciliteter på Udbyhøj Lystbådehavn. Foreninger, institutioner og skoler kan booke bådens multirum, ved at skrive til projektleder for naturparken, Søren Brøndum Christensen, på mail sbc@randers.dk
Udbyhøj Lystbådehavn fik også et nyt aktivitetshus. Huset er ejet af foreningen Udbyhøj Havn, der står for en lang række aktiviteter på havnen. Omkring 300 lokale vinterbadere nyder nu deres kaffe i huset efter at have været en tur i vandet og saunaen. Foreningen afholder kurser og andre arrangementer i huset. Ligesom gæstesejlerne kan gå op og lave deres mad i aktivitetshuset.
Formand for foreningen Udbyhøj Havn, Kim Møller, fortæller, at der i løbet af efteråret og vinteren har være mange børnehaver og skoler forbi havnen. ”De nyder at sidde inde i varmen og spise deres madpakker, ” siger han. Der er blevet afholdt både Mortens Aften, Andespil og I Knæk Cancer-arrangement i aktivitetshuset. Dermed er der kommet mere liv og fællesskab på havnen uden for sæsonen.
Store udviklingsprojekter blev sat i gang
2023 var også året hvor der officielt blev sat gang i planerne om en 60 km lang rekreativ sti fra Udbyhøj Nord til Uggelhuse. Det er et treårigt projekt, hvor de nuværende stier i første omgang er blevet kortlagt, og der er opsat tællere på flere af stierne, for at kunne kortlægge brugen af de forskellige stier. Ligesom der er indled den første dialog med de lodsejere, der har jord på strækningen.
I Aalbæk er lokale kræfter sammen med kommunen i gang med en større områdefornyelse. Der er lang vej endnu, men 2023 blev alligevel en vigtig milepæl. Det gamle klubhus blev revet ned og finansieringen til et nyt mødested faldt på plads. Klyngehuset Kronjylland er dermed på vej. Det bliver et åbent og fleksibelt mødested, der fremmer fritidsaktiviteter i naturen, socialt samvær og et fælles mødested for borgerne.
Ideen til Klyngehuset Kronjylland er skabt i et tæt samarbejde mellem Randers Kommune, Landsbyklyngen Kronjylland, Albæk Borgerforening, samt områdets forskellige brugergrupper og interessenter. Første spadestik til Klyngehuset Kronjylland ventes at blive taget i løbet af første kvartal 2024.
Mere liv i Randers Fjord
I marts 2023 blev fire nye stenrev anlagt ved fjordens udmunding ved Udbyhøj. Revene blev hurtigt blevet dækket af tang, og småfisk som kutlinger, savgylter og havkarusser er flyttet ind. Livet på revene er føde for de større fisk og fugle, som opholder sig i og ved fjorden, og revene skaber altså et bedre grundlag for fjordens liv. Der blev også plantet ålegræs på indersiden af de nye stenrev som et forsøg på at genstarte fjordens beplantning.
Tangskove og bundplanter er essentielle for både biodiversitet, CO2-binding og klart vand i fjorden. Randers Kommunes undersøgelser viser dog, at planterne har svære betingelser for at vokse på grund af næringsstoffer i fjorden. Der er dog heldigvis nogle sejlivede skud tilbage. Projektet bliver derfor fulgt nøje og håbet er at nogle at skud vil overleve vinteren. Ideen og en del af forarbejdet til anlæggelsen af stenrev og ålegræs i fjorden kommer fra den lokale gruppe Randers Stenrev.
Projektet koster 1.000.000 kr. og er finansieret af ELRO-fonden, LAG Randers-Favrskov og EU. Stenrevet er anlagt af HedeDanmark A/S, og ålegræs-anlægningen er støttet af Hedeselskabet.
Med Kattegat i øst og Gudenåen i vest ligger Naturpark Randers Fjord smukt med 70 kilometer kystlinje i Østjylland. Her venter altid en tur på mountainbike, med båden, vandretøvlerne, kajakken eller fiskestangen. Læs mere på www.naturparkrandersfjord.dk