Én million kroner til at få flere trænere og ledere til de lokale foreninger. Og 500.000 kroner til andre bevægelses-initiativer. Sundheds-, Idræts- og Kulturudvalget har fordelt ekstra midler til breddeidrætten i Randers Kommune over årene 2022-2024. Samtidig bliver der nu nedsat et udviklingsnetværk, der skal have særligt fokus på de frivillige hænder i foreningslivet.
"Vi har lyttet til foreningernes behov og har derfor besluttet at øremærke størstedelen af breddeidrætspuljen til en indsats for, at der kan komme flere frivillige trænere og ledere ud i foreningerne," siger Louise Høeg, formand for kommunens Sundheds-, Idræts- og Kulturudvalg.
Puljen er et resultat af efterårets budgetaftale, hvor forligspartierne var enige om at afsætte et ekstraordinært beløb på 1,5 mio. kroner til udvikling af breddeidrætten.
"Efter to år med corona-restriktioner er idrætsforeningerne pressede. Den landsdækkende tendens er at det har kostet på antallet af medlemmer. Det har især kostet på antallet af frivillige ledere og hjælpere, der skaber de gode rammer for både børn, unge og voksne. Det vil vi i Randers Kommune gøre noget ved," tilføjer Louise Høeg.
Mens udvalget har bevilliget den ene million til at hjælpe foreninger med at få flere træner og ledere, så går de resterende 500.000 kroner til fire forskellige indsatsområder. Som visionskommune under indsatsen Bevæg Dig for Livet sætter Randers gang i mere motion på plejehjemmene, der gives støtte til pigefodbolden gennem Randers Q, og så skal flere børn og unge være idrætsaktive. Endelig gives der støtte til handleplanen for udsatte børn og unge.
"Idræt og bevægelse giver mere sundhed, velvære og sammenhold. Børn og unge får kammeratskab og blive en del af et aktivt fællesskab, ældre kan holde deres krop i gang og få mere livskvalitet. Det er nogle vigtige indsatsområder, som hele udvalget ser frem til at følge de næste år," siger Louise Høeg.
Sundheds-, Idræts- og Kulturudvalget har udover de økonomiske midler vedtaget at etablere Foreningsidrættens Udviklingsnetværk i en toårig projektperiode. Netværket vil være repræsenteret ved foreningsledere fra en række udvalgte foreninger.
Netværket skal bl.a. have særlig fokus på at understøtte rekruttering og fastholdelse af frivillige. Derudover skal netværket have fokus på andre relevante udfordringer i foreningsidrætten. Det kan for eksempel være fastholdelse af unge, opstart af aktiviteter for nye målgrupper og et spørgsmål om, hvordan der kan skabes mere synlighed omkring de lokale foreningsidrætter.
Det nytiltrådte Sundheds-, Idræts- og Kulturudvalg er med denne beslutning kommet godt fra start og ser frem til arbejdet de næste fire år. Udvalget består foruden Louise Høeg (V) af Pia Moldt (A), Stine Eiby (A), Jesper Gade (A), Daniel Madie (C), Lars Søgaard (V) og Christina Kjærsgaard (Østbroen).
Bevæg Dig for Livet er et samarbejde mellem 28 danske kommuner, Danmarks Idrætsforbund og DGI. På landsplan er projektet støttet af TrygFonden og Nordea-fonden.