Randers Kommune indfører nyt vielsesritual. Svend Brinkmann er forfatteren

Torben Hansen og Svend Brinkmann var med til at markere offentliggørelsen af ritualet på det gamle rådhus. (Foto: Randers Kommune)
dato

Mandag 8. april markerede Randers Kommune offentliggørelsen af et nyt vielsesritual til borgerlige vielser. Ritualet er udarbejdet af psykologiprofessor og medlem af Etisk Råd, Svend Brinkmann.

”Vielsen er en skelsættende begivenhed, og vielsesritualet skal derfor sætte rammen om en dybfølt begivenhed. Et ritual for det øjeblik, hvor to vælger at ville fortsætte sammen.” sådan sagde borgmester Torben Hansen, da han ved en festlig markering mandag 8. april lancerede Randers Kommunes nye vielsesritual.

Ritualet er udarbejdet af professor i psykologi og medlem af Etisk Råd, Svend Brinkmann, som også er bysbarn i Randers med et godt kendskab til det lokale samfund. Samtidig har han markeret sig med både bøger og debatindlæg om det gode liv i en moderne verden. Og han har i forbindelse med udarbejdelsen af ritualet taget afsæt i kærlighedens essens.

”Jeg ønskede at finde et greb der tog afsæt i kærlighedens essens; det er en gave man får og en opgave man har. Jeg håber, det er en opfattelse, alle kan være enige om,” sagde Svend Brinkmann i forbindelse med offentliggørelsen af ritualet, som foregik på det gamle rådhus i Randers, hvor langt de fleste vielser foregår.

Bag Svend Brinkmanns arbejde med at skabe det ny vielsesritual ligger en række ønsker til – et kommissorium for, hvad ritualet skal kunne:

  • Det skal være tidløst og inkluderende.
  • Være i respekt for forskelligheden i samfundet.
  • Vise forståelse for, at kærlighed kommer i mange former og farver.
  • Ritualet må ikke være bundet af religiøse symboler eller traditioner
  • Være en fejring af kærlighedens essens uanset hvem man elsker, og hvornår i livet man gør det.

”Vi kunne ikke forestille os et bedre valg af forfatter. Jeg håber, at det nye vielsesritual vil blive omfavnet med åbne hjerter. For mig er det nye vielsesritual smukt og sætter en fin ramme, som gør, at alle der vælger kærligheden, kan føle sig velkomne og hjemme,” siger Torben Hansen.

Der er cirka 15 minutter til en borgerlig vielse i Randers Kommune. Og det ny vielsesritual er blevet til efter både samtaler med giftefogeder og overværelse af vielser.

Hvert år bliver cirka 400 par viet borgerligt i kommunen og dertil kommer 4-6 nødvielser. Der er både udarbejdet et vielsesritual og et nødvielsesritual. Fremover vil det nye vielsesritual blive anvendt af giftefogederne i Randers Kommune.

Se det nye vielsesritual her.


https://www.randers.dk/nyheder/randers-kommune-indfoerer-nyt-vielsesritual-svend-brinkmann-er-forfatteren/
Kilde: Randers Kommune