Beskæftigelsesudvalget har i byrådsperioden fra år 2018 til og med 2021 haft indflydelse på betingelserne for beskæftigelsesindsatsen i Randers Kommune. Her er et udpluk af udvalgets resultater.
Perioden har været præget af udfordringer med beskæftigelsesindsatsen i forbindelse med corona i 2020 og 2021 og stigende efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft.
"I Beskæftigelsesudvalget har vi især haft fokus på at hjælpe borgere, som har været langt fra arbejdsmarkedet, tættere på job. Blandt de tiltag, der har styrket beskæftigelsesindsatsen, er oprettelsen af social- og sundheds-uddannelsesmuligheder til ledige, for at få mere arbejdskraft til den meget trængte branche. Vi har igangsat en vellykket indsats for at hjælpe flere kontanthjælpsmodtagere tilbage på arbejdsmarkedet med projektet Flere Skal Med, som sætter fokus på borgernes egne ønsker og drømme. Samme fokus har Randers Kommunes nye Vejen Til Job-projekt, som er en nytænkning i Jobcenter Randers' tilbud og tilgang til jobsøgende borgere, som betyder, at jobsøgende får bedre overblik over jobcentrets tilbud og kan vælge efter interesse," siger Ellen Petersen, formand for Beskæftigelsesudvalget i den seneste byrådsperiode, på vegne af udvalget, og tilføjer
"Vi kan også glæde os over, at indføringen af en stærk og visionær veteranindsats, sammen med mange gode samarbejdspartnere, har betydet, at Randers i år blev den første kommune, der modtog den nystiftede pris som Årets Veterankommune."
Ellen Petersen glæder sig ligeledes over, at virksomhedernes behov for arbejdskraft er blevet imødekommet af jobcentrets rekrutteringsservice, hvilket har været et vigtigt fokusområde for beskæftigelsesudvalget.
Beskæftigelsesudvalgets resultater i byrådsperiode 2018 - 2021
- Beskæftigelsesudvalget har godkendt Randers Kommunes deltagelse i beskæftigelsesprojektet Flere Skal Med. Dermed tager kommunens indsats for kontanthjælpsmodtagere udgangspunkt i borgeres håb og drømme for beskæftigelse - med målet om at komme hurtigt i lønnet arbejde. Projektet kommer virksomheder, som oplever mangel på arbejdskraft, til gode og har resulteret i, at omkring 15 % af borgere på kontanthjælp, som har deltaget i projektet, er kommet i job eller uddannelse.
- For at imødekomme den stigende efterspørgsel efter arbejdskraft på bl.a. social- og sundhedsområdet har Beskæftigelsesudvalget i samarbejde med Omsorgsudvalget etableret et projekt, som sikrer, at ledige fra andre brancher kan uddanne sig med elevløn.
- Beskæftigelsesudvalget har med godkendelsen af projektet Vejen Til Job sikret, at alle tilbuddene i jobcentret er samlet i et kursuskatalog, som giver jobsøgende borgere mulighed for at deltage i de tilbud, som de selv finder meningsfulde og interessante. Vejen Til Job-projektet er en nytænkning Jobcenter Randers' tilbud og tilgang til jobsøgende borgere for at sikre værdig sagsbehandling.
- I udvalgets periode har Jobcenter Randers' erhvervsservice, Jobcenter Randers Erhverv, udviklet et jobbarometer, som viser hvilke jobtyper, som især efterspørges. Dette er et vigtigt redskab i jobcentrets vurdering af kommunens arbejdsmarkedskraftsituation og i jobcentrets dialog med jobsøgende om jobmuligheder og kompetenceudvikling. Det har styrket Jobcenter Randers Erhvervs servicering af det lokale erhvervsliv, som har betydet, at Jobcenter Randers har formidlet kandidater til 87 % af alle virksomhedernes anmodninger om arbejdskraft.
- Beskæftigelsesudvalget har været med til at godkende kommunens nye, interne genbrugsbørs, Møbelcirklen, som sikrer, at aflagte møbler og inventar i Randers Kommune bliver istandsat og solgt videre til andre kommunale arbejdspladser. Møbelcirklen er den første af sin art i Danmark og har i siden sin åbning i starten af 2021 resulteret i en samlet besparelse for kommunen på næsten 1.400.000 kr. på indkøb af møbler. Møbelcirklen er organiseret af Jobcenter Randers Erhverv, og hovedparten af Møbelcirklens medarbejdere består af borgere fra kanten af arbejdsmarkedet.
- Beskæftigelsesudvalget har i perioden implementeret Randers Kommunes nye veteranindsats, som blandt andet har resulteret i prisen som Årets Veterankommune 2021 - som den første kommune i Danmark.
- I forbindelse med Covid-19 nedlukning og genåbning vedtog Byrådet en genåbningsplan, som har betydet, at jobcenteret øgede antallet af jobåbninger i indsatsperioden med 267 %. Jobindsatsen er efterfølgende blevet implementeret i jobcentrets ordinære drift.
- I Beskæftigelsesudvalgets periode har Randers Kommune været vært for Feriekamp og Udsatte Lege for socialt udsatte og deres familier i 2018 og 2019 i samarbejde med Landsforeningen for Væresteder