Randers Regnskov og Randers Kommune starter nu et nyt samarbejde, der skal booste den skrøbelige bestand af strandtudser i Randers kommune. Bestanden af den sjældne padde er meget presset, og det nye samarbejde skal give den trængte padde en hjælpende hånd.
Randers Kommune har søgt og fået tilladelse til et femårigt projekt, hvor der skal indsamles æg fra strandtudsen. Æggene skal klækkes og udvikles i beskyttede omgivelser, og når de har forvandlet sig fra haletudse til frø, genudsættes.
"Samarbejdet er et godt eksempel på, hvad moderne naturforvaltning kræver," siger Nick Zimmermann formand for Miljø- og Teknikudvalget i Randers Kommune.
Randers Regnskov deltager som zoologisk have allerede nu i en række artsbevarende projekter rundt om i verden, men i dette projekt er det den hjemlige danske fauna, der nyder godt af Randers Regnskovs kompetencer.
"Det bliver spændende at være en del af et projekt, der hjælper den truede, lokale fauna," siger kurator ved Randers Regnskov Ole Sommer Bach, som velvilligt sætter sine kompetencer inden for paddeopformering i spil.
Randers Regnskovs dyrepasser Kristian Sørensen har lige været på besøg hos kolleger i Københavns Zoo for at følge deres program for opformering af strandtudser, og han arbejder nu på at indrette et opvækstområde for strandtudserne i Randers Regnskov, så det er klar til sæson 2022.
I maj måned vil Randers Kommune indsamle ægstrenge af strandtudsen. Efter 6-8 ugers pasning er strandhaletudserne ved at være klar til forvandling til små frøer, og de vil på dette tidspunkt blive sat ud igen på samme lokalitet, som de er blevet indsamlet fra.
"Ved at indsamle æggene og klække dem i beskyttede omgivelser sikrer vi, at en meget større andel af æggene overlever. På den måde fjerner vi helt de farer, som æg og haletudser ellers vil være udsat for i det naturlige miljø," slutter biolog Lars Sandberg fra Randers Kommune.