Jodtabletter rives væk - Frygt for radioaktiv stråling

Foto: Amts Avis // Annelene Petersen. Har du købt jodtabletter i dit lokale apotek?
Profilbillede
dato

Med Ruslands invasion i Ukraine er frygten for endnu et radioaktivt udslip nået til nye højder.

Dette har fået et stort antal danskere til at købe jodtabletter – også i Randers. Tabletterne har dog langt fra den ønskede effekt, melder eksperterne ud.

Tjernobyl ulykken med radioaktivt udslip i 1986 samt Fukushima ulykken ligeledes med radioaktivt udslip i 2011 hører til nogle af vor tids mest forfærdelige hændelser med radioaktiv stråling.

Med Ruslands invasion i Ukraine, to militære styrker, der kæmper mod hinanden og Europas største atomkraftværk midt i konflikten, så kan der være grund til bekymring.

Netop derfor har et stort antal danskere de seneste dage købt ind af jodtabletter, der efter sigende skulle have en helbredende effekt, hvis du har været udsat for radioaktiv stråling.

Har kun ringe effekt

Der har været stor efterspørgsel efter jodtabletter i Randers – her især hos Apoteket samt hos Matas.
Det er dog langt fra en mirakelkur, mener hverken Beredskabsstyrelsen samt Sundhedsstyrelsen.

De melder nemlig, at de pågældende jodtabletter, med en forholdsvis lav dosis af den aktive ingrediens, kun har en mindre effekt – og helst, hvis du befinder dig indenfor 200 meter fra et radioaktivt udslip.

Der er derfor ingen grund til at hverken anskaffe sig eller indtage ovennævnte jodtabletter, mener de to ovennævnte styrelser.

Kilde: Amts Avis