Hygge, god mad og et godt grin på plejecentrenes caféer

Foto: Randers kommune. Tallerknerne er taget af bordet, og Allan Schmidt, Carsten Grove og Svend Jørgensen nyder kaffen efter deres frokost i Lindevængets café. Foto: Randers Kommune

Caféerne på plejecentrene er samlingssted for mange ældre, der bor i deres eget hjem. Men der er altid plads til flere, der vil mødes for at spise frokost, hygge sig og snakke om alt fra politik til hverdagens små begivenheder.

De 20 plejecentre i Randers Kommune har hver sin café, hvor beboerne kan nyde et godt måltid mad eller en kop kaffe med tilhørende kage. Men caféerne er åbne for alle pensionister og efterlønnere.

Svend Jørgensen er en af dem med stor erfaring på det område. Han bor ikke på plejecenter men er kommet i caféerne fra den dag, han gik på pension for 18 år siden.

”Der har aldrig været noget mad, jeg ikke kunne spise. Vi får altid god mad. Og her kan vi snakke om alt. Der er diskuteret politik og religion og alt muligt andet”, siger Svend Jørgensen og fortæller, at han især savnede caféens mad, da han under Corona-nedlukningen selv skulle stå ved komfuret derhjemme. Det endte med risengrød 11 dage i træk.

Altid plads til flere

Allan Schmidt, der har haft den højeste stilling i Danmark som kranfører på byggeriet af Storebæltsbroen, har besøgt caféen på Lindevænget i snart fire år.

”Jeg styrede min kran 300 meter over vandet. Nogle gange stak kranen helt op over tågen og skyerne. Så kunne der være solskin, mens det regnede på de andre længere nede”, siger han med et smil og fortsætter:

Vi spiser altid sammen her. Det er også tit de samme, vi møder, når vi kommer i caféen. Det er nemt at komme her som ny, og jeg kan også nemt komme rundt med min el-scooter her. De tager rigtig godt imod en, det er helt sikkert.”

Men der må også gerne komme flere gæster, hvis man spørger de fire herrer, der i dag er samlet om bordet, hvor flæskesteg, kartofler, brun sovs og rødkål nydes.

”Der kommer alt for få og spiser her. Vi kan sagtens være nogle flere,” siger Leif Andersen, der tilføjer, at han siden 1993 har taget et glas rødvin til frokosten, for det skulle jo være så godt.

Sidste mand om bordet er Carsten Grove. Han er også ganske tilfreds med caféen.

”Der er nærmest livretter hver dag, og vi kommer her også hver dag. Og så må man spise lige så meget, som man kan,” siger han.


https://www.randers.dk/nyheder/hygge-god-mad-og-et-godt-grin-paa-plejecentrenes-cafeer/
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.