For Jesper er brygning mere end bare en profession: “At lave øl er fascinerende”

“Jeg plejede at tænke, at jeg var en maler, der midlertidigt lavede noget andet. Nu tænker jeg på mig selv som brygger.” Sådan lyder det blandt andet fra brygger i Randers Bryghus, Jesper Petersen (Foto: Privat)
Profilbillede
dato

Jesper Petersen har sammenlagt været en del af Randers Bryghus' team af bryggere i 9 år, og han nyder hver eneste dag i det lokale bryggeri, hvor han er passioneret omkring brygningen. Det var dog ganske tilfældigt at han havnede der. Lær den lokale brygger bedre at kende her.

Jesper er oprindeligt uddannet maler i Sønderjylland, hvor han stammer fra. Han blev udlært i 2003, men havde kun sporadisk arbejdet med fag.

Hans rejse til bryggerbranchen startede derfor også helt tilfældigt, efter han kom fra en tidsbegrænset stilling som teknisk servicemedarbejder på en efterskole. Han hørte om et 3-måneders praktikophold på Randers Bryghus og besluttede sig for at tage chancen og prøve noget nyt - helt uden forventninger og faglig viden.

“Jeg kom ind i branchen ved en tilfældighed, men jeg blev dog ret hurtigt fascineret af hele processen omkring det at lave øl. Under kyndig vejledning fik jeg tillært mig det grundlæggende og nu er det efterhånden brygning, jeg har beskæftiget mig med, det meste af mit voksne arbejdsliv,” fortæller Jesper.

“Jeg plejede at tænke, at jeg var en maler, der midlertidigt lavede noget andet. Nu tænker jeg på mig selv som brygger,” understreger han med et smil.

Mulighederne er nærmest uudtømmelige
Det viste sig at være en klog beslutning, at blive brygger, for Jesper blev hurtigt grebet af processen omkring ølbrygning og dens mangfoldighed af muligheder. Han beskriver det som utroligt fascinerende at lave øl, fordi der er utallige måder at gøre det på, og mulighederne er nærmest uudtømmelige. 

“At lave øl er fascinerende, fordi der er et utal af parametre der kan skrues på. Mangfoldigheden inden for stilarter er utrolig bred, og på råvaresiden er mulighederne nærmest uudtømmelige. Øl består jo egentlig "blot" af vand, malt, humle og gær, men vi har pt omkring 30 forskellige slags malte på lager, der hver især bidrager med hver deres unikke egenskab,” siger han og tilføjer:

“Vi har omtrent lige så mange forskellige humlesorter, der også kan trække brygget i forskellige retninger. Dertil kommer et væld af forskellige gærtyper, der også er altafgørende for, hvilket produkt man ender med at få i glasset - og så har vi ikke engang snakket om krydderier endnu.”


Randers Bryghus adskiller sig fra mange andre bryggerier ved, at omkring 2/3 af deres samlede produktion er kontraktbryg. Dette indebærer, at de producerer øl for andre bryggerier, som enten har en underkapacitet eller slet ikke har et fysisk bryggeri. Dette betyder, at Randers Bryghus hele tiden bliver udfordret med nye idéer, som de skal omsætte til virkelighed.

“Det bliver aldrig kedeligt. Derudover er branchen generelt noget særligt. Vi er ikke super mange bryggere i Danmark, og mange af os kender hinanden. Der er en fællesskabsfølelse og et kollegialt sammenhold, på tværs af bryggerier, som jeg ikke oplever i andre brancher,” lyder det fra Jesper.


Der er fuld gang i produktionsanlægget i Randers Bryghus (Foto: Arkivfoto, Randers Bryghus)

Fire år på et andet bryghus
En særlig ting, som Jesper husker tilbage på, var hans beslutning om at vende tilbage til Randers Bryghus efter en 4-årig periode, fra 2018 til 2022, som brygger på Aarhus Bryghus. Det var en svær beslutning, men i dag er han glad for, at han gjorde det, da Randers Bryghus er hans "hjem" og stedet, hvor hans hjerte ligger.

“En milepæl må ubetinget være, da jeg sidste år vendte tilbage til Randers Bryghus. Kort tid efter jeg startede med at arbejde i Aarhus, blev Randers Bryghus overtaget af mine gode venner, Henriette Venneberg og Jonas Jacobsen, som udover Randers Bryghus også ejer fantombryggeriet 'Syndikatet',” fortæller Jesper.

“Det var ikke ubetinget nogen nem beslutning at vende tilbage, ikke mindst fordi jeg satte stor pris på mine kolleger og mine arbejdsforhold hos Niels Buchwald i Aarhus. Men efter et tilløb, vendte jeg alligevel tillbage i marts 2022, og det har været en god beslutning. Ikke mindst har det betydet mindre tid på E-45, og mere tid sammen med min familie.”

Sådan foregår en dagligdag som brygger
Jesper beskriver sin arbejdsdag som brygger som ganske varieret. Udover at brygge øl, arbejder han med tapning og etikettering, centrifugering, karbonering, kvalitetskontrol, udvikling af opskrifter, rengøring og kundekontakt, når der er forskellige ølsmagninger og andre arrangementer.

“De fleste dage foregår dog på brygværket og forløber typisk således, at jeg møder ind og måler vand og malt af til dagens bryg. Størstedelen af de bryg vi laver, har grundlæggende det samme forløb, men der er stor forskel på de råvarer der bruges, afhængig af om jeg brygger en let pilsner eller en tung imperial stout,” lyder det fra bryggeren med 13 års erfaring.

For Jesper er brygning mere end bare en profession - det er en passion, som han brænder for at dele med andre. Han fortsætter med at fortælle om brygningsprocessen:

“Efter klargøring af brygget, mæskes der - det er her der genereres sukker som gæren senere omdanner til alkohol. Væsken, der kaldes urt, sies fra kornet, hvorefter den koges og tilsættes humle. Efter kogningen køles urten ned og overføres til gæring.”

“De fleste dage bliver der brygget 2000L øl. Efter selve brygningen tager gæren over og omsætter sukkeret i urten til alkohol og Co2. Når gæringen er færdig, køles øllet ned og centrifugeres til en lagertank. Herefter drejer det sig ofte om, at få justeret kulsyren og så er øllet ellers klar til tapning. Fra brygdag til tapning går der ofte ca. 4 uger.”

Jesper har med sine 13 års erfaring i bryggerbranchen opnået stærke færdigheder inden for brygning, og det kan han i høj grad takke det lokale bryggeri, Randers Bryghus, for.

Du kan finde meget mere om Randers Bryghus på deres Facebookside og hjemmesideBesøg Randers Bryghus på adressen Langelandsvej 4D i 8940 Randers SV, hvor det også er muligt at få en in-house ølsmagning.

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Randers Bryghus
Seneste på facebook