Få et bedre liv med kræftrelateret træthed

Foto: Privat . Mariette Brügger
Profilbillede
dato

En helt almindelig bivirkning ved at have været i behandling for kræft er kræftrelateret træthed. 

Det er en alt overskyggende træthed, som ikke kan soves væk.
Den kaldes også fatigue og sidder i kroppen døgnet rundt og dræner så meget for energi og overskud, at det nedsætter livskvaliteten markant.
Men du kan faktisk godt få det bedre med akupunktur. 

Forestil dig, at du ikke længere kan finde energi til at gå i bad, vaske tøj, putte dit barn om aftenen eller have en helt almindelig samtale med din mand? De fleste kan godt have dage, hvor den slags opgaver er op ad bakke, men for rigtig mange tidligere kræftpatienter er det en del af den nye hverdag. 

De lider af kræftrelateret træthed. En træthed så stor, at intet i hverdagen længere kan fungere på samme måde, som det gjorde før kræftsygdommen, selvom man er erklæret rask.  

Får mange ekstremt trætte folk i behandling 

Sygeplejerske, praktiserende akupunktør og NADA behandler, Mariette Brügger, holder til i Øster Bjerregrav lidt udenfor Randers og har en særlig interesse i netop kræftrelateret træthed. Det er et emne, hun dagligt beskæftiger sig med og har lavet speciale omkring med positive resultater.

Hun oplever ofte, at hun får besøg af tidligere kræftpatienter i sin klinik, der er så udkørte og trætte, at de på mange måder næsten er opgivende. De lever en hverdag med markant træthed, der påvirker dem i alt, de gør – og nu opsøger de Mariette Brügger for at få hjælp. 

Mariette Brügger behandler alt fra ondt i ryggen og dårlig fordøjelse til stress og depression i sin klinik, men hun har især mange tidligere kræftpatienter, der søger hjælp mod træthed.
Det er blevet en noget, hun er anerkendt for at kunne hjælpe folk med, og det er derfor også et emne, hun har stor viden om. 


Foto: Privat // Mariette Brügger, klar til at tage imod sine patienter foran klinikken på Kirkevej 17 

Hun fortæller, at de fleste klienter har hørt om hende gennem andre, og netop de folk med kræftrelateret træthed er en patientgruppe, som kan have stor gavn af behandlingerne: 

”Jeg kan gøre en stor forskel for folk, men det er klart, jeg kan ikke lave mirakler og folk bliver ikke på magisk vis kureret. Her er ingen hurtige løsninger, men generelt oplever folk en markant forbedring af deres energi og livslyst med mindre træthed i hverdagen ved at få akupunktur hos mig gennem et behandlingsforløb,” siger Mariette Brügger.  

Får livsglæden igen 

Mariette Brügger oplever, at fra folk kommer ind gennem døren for at besøge hende første gang, til de efter fem behandlinger eller flere siger farvel og på gensyn, gennemgår de en stor tranformation.

"De får livsmodet og livsglæden igen, og de oplever, at trætheden ikke længere er en styrende del af deres hverdag," siger Mariette Brügger: 

”Jeg kan hjælpe langt de fleste, og når deres krop igen er mere i balance, vil de fysiske skavanker som trætheden fylde meget mindre. Og det giver ikke kun bonus på fysikken, det kommer også til at spille ind på psyken. Den psykiske del har meget at sige, og når folk går hjem fra mig og begynder at leve deres almindelige hverdagsliv, så fortæller de efterfølgende, at de oplever meget mindre træthed.” 


Foto: Privat // Her ses Mariette Brügger i klinikken og til hendes venstre det kinesiske akupunktur hoved, der følger den traditionelle undervisning i Kina 

Mette Lindberg er en af de patienter hos Mariette Brügger, der har haft stor glæde af behandlingerne og fået mere overskud i hverdagen – hun fortæller: 

”Brügger Akupunkturs behandlinger giver et energiboost, som er guld værd, når man lider af fatigue. Da jeg startede i behandling hos Mariette for nogle år tilbage, oplevede jeg en utrolig ændring i min hverdag, som dengang var med mange senfølger. Jeg fik mere energi, mindre smerter, bedre søvn og større livsglæde.” 

Mette Lindberg går i dag til forebyggende behandlinger hos Mariette, der også hjælper hende med de mange føleforstyrrelser, brændende fødder og andre senfølger, hun oplever efter kemoterapien.  

”Jeg har stor gavn af behandlingerne, og jeg kunne især mærke under corona-nedlukningen, at senfølgerne blussede op igen, hvilket har overbevist mig om, at nålene gør et stort arbejde - med Mariettes hjælp og store viden.” 

Der er altså kommet mere overskud og færre fysiske problematikker i Mette Lindbergs liv, nu hun får behandlinger hos Mariette Brügger, og det er også, hvad andre patienter melder tilbage, fortæller Mariette Brügger.  

De har mere overskud i hverdagen, og begynder igen at kunne overskue ting og være sociale. Det giver et generelt bedre humør. Trætheden kan altså godt byttes ud med mere overskud og livsglæde i hverdagen.  

Søvn gør ingen forskel 

Kræftrelateret træthed kommer i mange størrelser, og det er forskelligt fra person til person, hvordan den opleves, og hvilke ting i hverdagen der ikke kan overskues.
Men fælles for alle med kræftrelateret træthed er, at det er en træthed, der ikke kan soves væk, forklarer Kræftens Bekæmpelse på deres hjemmeside.

Den meget store træthed fremkommer både fysisk og psykisk, og den kan være meget overvældende for de folk, som står midt i det.
Det er en bivirkning af den kræftbehandling, folk har fået, og den tager ikke hensyn til, hvor syg af kræft man har været, hvilken behandling man har modtaget, eller om det har været et langt eller kort behandlingsforløb. 

Trætheden kan ramme alle – og den rammer desværre rigtig mange, som i en lang periode eller for hele livet må sande, at de skal gå rundt i en døs af træthed hver dag.
Det er forskelligt fra person til person, hvor markant trætheden kommer til udtryk, og hvor længe den bliver en alt overskyggende del af hverdagen.

Enkelte får det bedre efter en rum tid, andre gør ikke, og så bliver det en senfølge, de skal leve med.  

Du kan godt få det bedre 

Når der kommer en patient til Mariette Brüggers klinik, så er det langt hen ad vejen den samme fortælling, folk har med i rygsækken.
De er blevet ramt af kræft, og har holdt sig oven vande i et behandlingssystem, hvor alt er blevet taget hånd om og det kører derudad.

De kræftramte har ofte tænkt, at de blot skulle holde behandlingerne ud, så skulle det hele nok blive bedre. Og så er de blevet ramt af en stor chok-følelse efterfølgende, fordi de efter deres kræftforløb, står tilbage med eftervirkningerne og den stor træthed, som bare ikke vil forsvinde. 

"Det kan være meget svært for folk at affinde sig med, at de skal leve et liv i træthed. Og det behøver de faktisk heller ikke," siger Mariette Brügger: 

”Mange kan ikke genoptage det liv, de havde før, og det har de det meget dårligt med i forhold til dem selv, deres familie, omgivelser og arbejdsplads og familie. Og det er klart, det skaber en masse følelser i dem, også fordi rigtig mange prøver alverden for at få trætheden til at forsvinde. Her hos mig får vi genskabt en balance i kroppen mellem psyke og fysik, og det sker ved at behandle og dermed behandles trætheden.” 


Foto: Privat // Mariette Brügger er uddannet akupunktør fra Suzhou Institute for Advanced Study of Science and Technology i Kina samt fra Akupunktur Akademiet i Aarhus 

Lindring er vej frem  

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er træthed en af de hyppigste senfølger til et sygdomsforløb med kræft.

Det kan være svært at acceptere, at træthed skal definere hverdagen fremadrettet, og Kræftens Bekæmpelse komme da også med en række råd til, hvordan trætheden kan lindres eller blive til at leve med.  

Kræftens Bekæmpelse foreslår på deres hjemmeside, at du som tidligere kræftpatient med kræftrelateret træthed sætter dit liv i system, så du får gode rutiner. Du kan have gavn af at motionere og bevæge dig i den udstrækning, du kan – en gåtur i skoven, yoga eller anden fysisk aktivitet kan være godt. 

Når eller hvis du får mere energi, kan du bygge mere og mere på.
Det er godt at mærke efter sine grænser og passe på med ikke at overskride dem.  

Du får energi til at gøre mere 

De råd, som Kræftens Bekæmpelse kommer med, er Mariette Brügger også tilhænger af. Hun råder altid sine patienter til at gå roligt frem, når energien er der, for ikke at blive for overaktiv og dermed slå sig selv tilbage.

Men hun mener ikke, at system i hverdagen, er den eneste lindring, der findes.
Akupunktur kan gøre meget for den indre balance og være med til at skubbe folks energiniveau i den rigtig retning.  

Når Mariette Brügger tager en patient i behandling, så får de som udgangspunkt fem behandlinger.
Herfra få folk det markant bedre, og det er forskelligt, om folk vælger at stoppe her eller fortsætte i forbyggende behandling flere gang løbende i tiden efter.  

”Der begynder at ske noget med folk ret hurtigt. Den første gang vi ses, er de hos mig i halvanden time, hvor vi snakker meget om det, de oplever, samt jeg giver dem akupunktur. Efter den første konsultation kommer folk gerne igen en uge efter og igen en uge efter, og her begynder vi at pejle os ind på, hvor hurtigt behandlingen hjælper og hvilket tidsinterval, de skal komme i. Alle skal have mindst fem behandlinger, og for nogen er det nok, og andre vil gerne fortsætte. Men stort set alle kan hurtig mærke en forskel,” fortæller Mariette Brügger.

Torsdag den 17. marts holder Brügger Akupunktur en Facebook-live om behandling af Kræftrelateret Træthed klokken 20.00. Du finder begivenheden på Facebook lige her.  


Om Mariette Brügger:

  • Uddannet akupunktør fra Akupunktur Akademiet i Aarhus - 2016-2018
  • Uddannet NADA behandler hos Nada Danmark - 2017
  • Uddannet i Traditionel Kinesisk Medicin på Suzhou Institute for Advanced Study of Science and Technology, Kina - 2013-2015
  • Udannet sygeplejerske fra Sygeplejeskolen i Aarhus - 1996

Find hende her:

  • www.akubrugger.dk
  • Telefon: 60 65 60 38 
Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Mariette Brügger