Anja Holdgaard er uddannet socialrådgiver og er den senest tilkomne medarbejder på Mandecentret Kronjylland, der er beliggende i Randers.
Anja havde ikke hørt meget om målgruppen, som Mandecentret arbejder med - men hun kunne alligevel ikke slippe tanken om at få muligheden for at være med til at hjælpe mænd i krise i forbindelse med et brud og mænd udsat for partnervold, så hun søgte stillingen som socialfaglig rådgiver og fik jobbet.
”Det at hjælpe en mand med at finde fodfæste igen, efter gulvtæppet er trukket væk under ham, må være noget af det fineste, man kan være behjælpelig med”, forklarer Anja, om hendes første tanker om at arbejde et sted som Mandecentret.
Anja har tidligere arbejdet i børne – familieafdelinger og på skoleområdet, så hendes opdrag gav hende et rigtig godt udgangspunkt til at hjælpe hele familien og tænke børnene med ind i hjælpen, som er en stor del af det arbejde, hun varetager.
Mange vender om igen
Anja har været i afdelingen i næsten et år, og noget af det, der overrasker hende mest, er, hvor svært det er for mænd at bede om hjælp.
”Mange fortæller mig, at de er vendt om flere gange, inden deres første møde med Mandecentret”.
Når hun spørger, hvorfor det er svært at komme ind på Mandecentret, svarer de fleste, ”modet svigtede mig”. Det kræver rigtig meget at finde modet og sige højt, at man har brug for hjælp. Så det er et stort mod, de udviser, når de rækker ud efter hjælp. Og dét at bede om hjælp er meget ansvarligt, mener Anja.
Hvis der er børn i forholdet, har vi øjnene på barnet
Mændene, der kommer ind på Mandecentret, står i en meget presset situation. Mange af dem har ikke set deres børn i flere måneder, fordi konfliktniveauet efter skilsmissen er meget højt.
Andre kommer ind med store ar på krop og sjæl, fordi de har levet i et voldeligt parforhold.
Men selvom krisen er altoverskyggende, sker der en mærkbar udvikling ret hurtigt, som både de selv, men også vi, kan se. Nogle af de største øjeblikke er, når en splittet familie finder ind til et samarbejde omkring børnene, så børnene får mulighed for at være sammen med begge sine forældre, fortæller Anja.
Et billede fra Mandecentrets afdeling i Randers (Foto: Privat)
Det, der sker, når manden flytter ind på Mandecentret, er, at vi taler med manden om, hvordan han kan holde fokus på sine børn og på at etablere et godt samarbejde.
”Vi tør godt at være i et konfliktfyldt felt, og vi er de lynafledere, som der nogle gange skal til for at løse en konflikt mellem to partere”, fortsætter Anja.
Men mændene kommer også med andre former for udfordringer, der er relateret til skilsmisse og partnervold. Her er det vigtigt, at mændene oplever stabilitet, ro og at nogen lytter til dem.
Hjælpen skal være mere tilgængelig og mindre tabubelagt
Da Anja fortalte, at hun havde fået job på Mandecentret, var der mange i hendes omgangskreds, der ikke vidste, at der fandtes et sådanne tilbud i Randers.
”Mennesker bliver overrasket over at høre, at mænd også bliver udsat for vold af en kvindelig partner - og hvor tabubelagt og skamfuld det er”, fortæller Anja.
Hun mener, at vi skal være meget bedre til at fortælle om de historier, mænd bærer rundt på og være mere åbne overfor, at ’stærke mænd’ også kan have brug for hjælp.
”Det at opsøge hjælp er superansvarligt. Det er ikke svagt at bede om hjælp. Det er stærkt at bede om hjælp”, mener Anja.
Og nogle gange skal der ikke så meget til.
”Ofte handler det om at få følgeskab i forhold til de problemstillinger, manden står midt i, og at kunne støtte ham i at træffe nogle gode beslutninger”, fortsætter hun.
Mandecentret tilbyder stabile og rare rammer til mænd og deres eventuelle medfølgende børn i en periode, hvor manden ikke kan opholde sig i eget hjem eller ikke har et hjem. Mandecentret sikrer, at manden får talt om hele sin krise og hjælper ham med både praktiske og emotionelle problematikker.
”Problemerne forsvinder ikke af sig selv, men det giver en ro til at kigge på de ting, der fylder. Og det frigiver plads til andre ting. Det er et meget meningsfuldt og værdifuldt arbejde”, afslutter Anja.
Om Mandecentret:
Mandecentret er et landsdækkende tilbud, der siden 2006 har tilbudt en midlertidig bolig og gratis ambulant rådgivning. Mandecentrets målgruppe er ’den almindelige mand’, som står i en svær situation efter en skilsmisse, et samlivsophør og/eller partnervold.
En situation som gør, at manden har brug for støtte, vejledning og måske et midlertidigt tag over hovedet for at komme styrket gennem de udfordringer, der ofte følger med en større livsændring. Mandecentrets botilbud indeholder bl.a., at manden kan bo på en af Mandecentrets syv afdelinger, fordelt over hele landet, sammen med sine børn.
• I 2022 havde Mandecentret på landsplan 257 indskrevne mænd.
• Mere end 800 mænd fik ambulant rådgivning i en af Mandecentrets syv afdelinger.
• 82 % af beboerne angiver at have været udsat for vold i hjemmet.
• 66 % af beboerne har børn under 18 år – 28 % af dem havde ikke samvær med deres børn i de seneste 14 dage op til indskrivning.
Hvis du eller en du kender har brug for Mandecentrets hjælp kan du kontakte Mandecentret Kronjylland på 70259017 eller randers@mandecentret.dk