Randers Regnskov - en ny slags zoo

Profilbillede
dato

Før midten af 1980erne var der ikke mange turistattraktioner i Randers på trods af, at interessen i den mellemstore by var til stede. Dette resulterede i, at to lokale figurer; Regnar Kirkeby og Henrik Herold, som ejede en stor samling af padder og krybdyr, slog hovederne sammen, og begyndte forberedelserne til det vi idag kalder Randers Regnskov. 


Foto: 1997 - Hovedindgangen til Randers Regnskov

Fra idé til succes
I samarbejde med Randers Kommune blev det besluttet, at beliggenheden for attraktionen blev engen ned mod Gudenåen ved Justesens Plæne, fordi denne placering lå tæt på byen, Gudenåen og naturen. I 1995 påbegyndte man en 18 måneders lang byggeperiode, og den 13. juni 1996 blev den selvejende institution Randers Regnskov indviet af Hendes Excellence Alexandra Christina grevinde af Frederiksborg og åbnet for publikum.

Den daværende og første direktør for Randers Regnskov Henrik Herold ønskede en helt ny og anderledes Zoologisk have-oplevelse, hvilket gav pote. I slutningen af det første år havde 200.000 gæster besøgt de daværende to domer i Randers Regnskov og var blevet en stor succes. 

Randers Regnskov vokser
Som resultat af den store publikumssucces kunne man meget hurtigt finansiere flere forskellige nye tiltag end de allerede eksisterende tropisk og subtropisk domer, og i de efterfølgende år udvidede man Randers Regnskov både i størrelse, men også i samlingen af eksotiske dyr. 

Udvidelsen startede allerede i 1999, hvor man bød velkommen til et rum på omkring 130 m2 med fritlevende, ufarlige kvælerslanger også kaldet Det Asiatiske Slangetempel. Denne kuppel ombygges et par år efter, så den Zoologiske have kunne give plads til flere forskellige dyrearter heriblandt gibbonaber og dværgoddere.


Foto: 2001 - Byggeriet af Randers Regnskov

I 2003 åbner man for Den sydamerikanske kuppel. Kuplen er mere end dobbelt så stor som de to originale kupler tilsammen og var derfor ikke kun en udvidelse til en ny verdensdel, men også en stor udvidelse i kvadratmeter. I samme kuppel indvies senere Saltvandsakvariet ”Sirenen”, som indeholder alverdens smukke og farverige fisk og giver publikum et indblik i havets regnskov; koralrevet. 

6 år senere indvies Kraniegrotten, som forestiller et gammelt gravsted. Her bliver det muligt at møde de store anakondaslanger, flagermus, kakerlakker, fugleedderkopper, som lever i selskab med hundredvis af selvlysende kranier.

Året efter vælger man at ombygge Den asiatiske kuppel og igen satse på et tema. Tempelruiner, som er inspireret af Angkor Thom i Combodia, flytter ind i domen. Under samme ombygning integrerer man et anlæg til en endnu en dyreart: amerikanske alligatorer. 

Besøg Randers Regnskov
I dag står de tre kupler; Den asiatiske kuppel, Den afrikanske kuppel og Den sydamerikanske kuppel stadig stolt ved Justesens Plæne og Randers Regnskov har i dag et samlet publikumsareal på 3600 m², som fordelt på de forskellige drivhuse, der er med til at skabe et autentisk fugtigt og varmt regnskovsklima. 

Den Zoologiske have byder bl.a. på Tree Top Walk i den sydamerikanske kuppel, hvor det er muligt at vandre i samme højde som trækronerne, samt Saltvandsakvariet, som viser livet under havet. Derudover kan man gå en tur på landjorden i de forskellige klimaer og opleve de 275 forkellige dyrearter, som bor i Randers Regnskov. 


Foto: De tre kupler / Randers Regnskov

Kilde: arkiv.dk