Randers Reb - Fra Randers Regnskov til Disneyland

Profilbillede

Året er 1840 og en lovende virksomhed ser for første gang dagens lys. Virksomheden er Randers Rebslåeri og startede idet grundlæggeren ville fremstille reb til landbruget.

Rebbranchen var på dette tidspunkt stor i hele landet, men grundlæggeren bag Randers Rebslåeri var dygtig. 


Foto: Arkiv.dk / Arbejdere på Randers Rebslåeri 1908

Navnet var Peter Winther Winge og trods hans unge alder, var evnen til succes og til at tilpasse sig tidens tendenser ganske imponerende. Evner der efterhånden skulle tage både Randers og verden med storm.

Hans flittighed skulle nemlig vise sig, at forvandle den lille virksomhed til en international koncern, der imponerede med sit potentiale langt uden for Randers’ bygrænser. 


Foto: Arkiv.dk / Vogn med reb fra Randers Rebslåeri

I 1857 indrettede Winge en ny reberbane på havnen, hvor han kunne begynde sin fremstilling af skibstovværk.


Foto: Arkiv.dk / Banen til slåning af tovværk og reb

Indtil videre blev tovværket lavet af hamp, manilla, sisal og kokos og fremstillet i hånden. Men i 1877 da sønnen overtog virksomheden, blev arbejdskraften overtaget af maskiner. 


Foto: Arkiv.dk / Arbejder i funktion

Efterhånden begyndte de mange rebslåerier rundt omkring i landet at dreje nøglen om. Men sådan stod det næppe til for Randers Rebslåeri. 


Foto: Arkiv.dk / Interiør på Randers Rebslåeri

Grundet virksomhedens aktualitet og omstillingsparathed overlevede Randers Rebslåeri, og endte faktisk med at være det sidste rebslåeri på markedet.


Foto: Arkiv.dk / Interiør på Randers Rebslåeri

Virksomheden voksede og flyttede til Vinkelvej, hvor der blev indkøbt nye maskiner og udvidet med en afdeling til produktion af ståltov.

Randers Rebslåeri går i dag under navnet Randers Reb og er en global koncern der har leveret tovværk til alt fra Randers Regnskov til Disneyland og Warner Pictures. 

Kilde: Arkiv.dk
False {
}