Industrioperatør-uddannelsen i Randers giver gode jobmuligheder

Susan er i lære som industrioperatør. Her er hun i gang med at teste kvaliteten af virksomhedens produkter // Foto: Ulrik Burhøj Jepsen
Profilbillede
dato

Susan Nielsen har tidligere solgt briller og er uddannet salgsassistent. Men hun vil hellere producere produkter, end at sælge dem. Det har hun nu fået mulighed for, ved at uddanne sig til industrioperatør.

Når man besøger virksomheden Nopa Nordic, så er det især de hvide kitler og de mange lyde fra maskinerne, der præger indtrykket. På fabrikken produceres rengøringsmidler og andre produkter, der kræver et produktionsapparat, som er yderst organiseret – og renligt. Derfor er det også med kittel og hårnet på, at vi møder Susan Nielsen. Hun har tidligere arbejdet som salgsassistent i en optiker forretning, men savnede at arbejde med noget mere håndgribeligt.

"Jeg vil gerne være industrioperatør, fordi det giver mig et indblik i, hvor produkterne kommer fra og hvad de kommer ud til. Det indblik fik jeg ikke som salgsassistent," fortæller Susan, der er elev ved Nopa Nordic og er ved at uddanne sig til industrioperatør.

På uddannelsen får Susan og hendes medstuderende viden om alt fra kvalitetssikring til produktionsstyring og fejlfinding. Altså bliver de undervist i de processer, der eksempelvis findes hos en produktionsvirksomhed og tilegner sig færdigheder, der kan bruges på tværs af produktionsformer og produkttyper.

"Her ved Nopa Nordice er det vigtigt, at vi har fokus på produkterne. Vi skal eksempelvis sikre os, at kvaliteten er rigtig høj, noget man også kommer ind på som elev. Her betyder det, at vi både tjekke at emballagen ser ordentlig ud, men også at produktet inde i flasken ser ud som det skal, og det lugter rigtigt," siger Susan. Hun demonstrerer blandt andet, hvordan der tages stikprøver af rengøringsmidlerne, som hun derefter undersøger i en maskine, der tester prøvens kvalitet.

Industrioperatører gør virksomheden attraktiv
Når Susans læreplads vælger at være med til at uddanne industrioperatører, så skyldes det flere faktorer. Eksempelvis er produktionen i høj grad automatiseret, hvilket kræver veluddannede medarbejdere. Samtidigt er det også en branche, hvor konkurrencen er meget stor. Derfor har virksomheden fokus på fastholdelse, effektivitet og at opkvalificere medarbejderne, hvilket de opnår gennem uddannelsen.

"Vi ønsker at videreudvikle virksomhedens tekniske niveau, og det stiller store krav til vores medarbejderes kompetencer. Derfor vælger vi at uddanne industrioperatørelever her i virksomheden. For det gør os samtidigt til en attraktiv arbejdsplads, for både nyansatte og de medarbejdere vi allerede har. Vi får en unik mulighed for at tilbyde en uddannelse, mens man stadig er ansat i virksomheden," forklarer Lars Søborg Nielsen, der er produktionsdirektør ved Nopa Nordic.

For Lars er det også vigtigt, at uddannelsen er fleksibel og kan tilrettelægges, så alle elever ikke skal gå i skole på samme tid. Det er en stor hjælp for både Lars og kollegaerne til eleverne, som stort set ikke mærker noget til, at deres kollegaer til tider er tilbage på skolebænken.

Undervisere der støtter op om eleverne
For Susan har det været relativt gnidningsfrit at vende tilbage til skolebænken, da hun har fået stor opbakning hjemmefra. Denne opbakning møder hun også blandt lærerne på Tradium, som tager hensyn til, at eleverne kommer med meget forskellige baggrunde, men arbejder frem mod det samme mål.

"Vi har et rigtigt godt sammenhold i vores klasse. Vi uddanner os alle inden for det samme område, men vi er nye i det her og kommer ikke nødvendigvis alle sammen fra industrien. Derfor støtter lærerne rigtigt godt op omkring, at vi reelt er uprøvede i det her fag," afslutter Susan.

Sammen med hendes klassekammerater, så kan Susan se frem til at få en faglært uddannelse, hvor der ifølge Lars vil være gode jobmuligheder, både ved Nopa Nordic og andre virksomheder, når svendebrevet kommer i hus.

Kilde: Tradium