Foredrag om besættelsens tid i Randers og Djursland

dato

Den 23. oktober 2024 byder Museum Østjylland på et tankevækkende foredrag om besættelsestiden i Randers og Djursland. Arkivarerne Inger Lyngdrup Nørgård og Martin Mauritzen vil dele historier om borgernes og foreningernes reaktioner og aktiviteter i årene 1940-45.

Under besættelsen blev hverdagen for randrusianerne og djurslændingene præget af kampen om knappe ressourcer og det danske sindelag. Foredraget vil dykke ned i borgernes og foreningernes bemærkelsesværdige samarbejde for at sikre ressourcer, skaffe arbejde og opretholde danskheden.

Et indblik i hverdagslivet under besættelsen

Hør om indsamling af nedfaldsfrugt, hvide klude, brugt tøj, træ og køkkenaffald, som blev en del af hverdagen. Dansk Kvindesamfund i Randers advarede mod de unge døtres interesse for de tyske soldater, og der blev afholdt foredrag om danskhed. Husmoderafløsning blev en succes og lagde grundstenen for den hjemmehjælp, vi kender i dag.

Udfordringer på landet

På landet stod borgerne over for andre udfordringer. Flyvepladser blev anlagt på private grunde, og skoler måtte lukke på grund af flygtningestrømme. Disse fem år satte dybe spor i lokalbefolkningen.

Der vil blive serveret kaffe, te og kage til foredraget.

Praktisk information
Dato: Onsdag den 23. oktober 2024
Tid: Kl. 18.30
Sted: Museum Østjylland - Kulturhuset, Stemannsgade 2, 8900 Randers C
Entré: Kontantbillet købt i butik 50 kr, Standardbillet 50 kr
Målgruppe: Voksne



Vi tager forbehold for, at oplysningerne om begivenheden kan have ændret sig siden, vi skrev artiklen. Tjek seneste opdateringer her
Kilde: Kultunaut

Seneste på facebook