Førstegangskøbere har nøglen til at indfri boligdrømmen i Randers

dato

Førstegangskøberne har stadig mange muligheder for at få foden inden for ejerboligmarkedet og indfri drømmen om eget hus og have i Randers Kommune. Det viser tal fra Boligsiden over salgspriserne på de dyreste, billigste og gennemsnitlige villaer og rækkehuse, som er beregnet af boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

I Randers blev et gennemsnitligt hus i 2023 solgt for 1.850.000 kroner og var 166 kvadratmeter, men tallene dækker over store forskelle i pris og størrelse på de dyreste og billigste huse. De 20 procent dyreste huse i kommunen kostede i gennemsnit 3.460.000 kroner og var i gennemsnit 197 kvadratmeter, mens de 20 procent billigste kostede 760.000 kroner og var 145 kvadratmeter.

Førstegangskøbere kan derfor spare 2.700.000 kroner ved at købe et af 20 procent billigste huse sammenlignet med et af de 20 procent dyreste, mens der er 1.100.000 kroner at spare ved at købe et billigt hus sammenlignet med et gennemsnitligt. Christian Mortensen, der er indehaver af danbolig Randers, fremhæver også fordelene ved at udvide sine søgekriterier på størrelse eller placering.

”Vi møder mange førstegangskøbere, som drømmer om at købe deres egen bolig, men som i øjeblikket er udfordret af højere renter og boligpriser. Den glædelige nyhed er, at der stadig er mange varer på hylderne, hvis man udvider sine søgekriterier. Det lyder som et kedeligt råd, men nøglen kan ligge i at skrue på kravene til boligens beliggenhed, størrelse eller stand,” siger Christian Mortensen fra danbolig Randers.

”Mange yngre købere vælger derfor også en mere prisvenlig begynderbolig, som på sigt giver mulighed for at spare op til tilpasninger eller udvidelser. Det kan også være en løsning at skifte begynderboligen ud på et senere tidspunkt, hvis familien vokser og stiller nye krav til boligen,” siger han.

Udvid søgekriterier
På landsplan blev et gennemsnitligt hus i 2023 solgt for 2.760.000 kroner og var på 157 kvadratmeter, mens et af de 20 procent dyreste huse kostede 5.000.000 kroner og var på lige knap 200 kvadratmeter.

Til sammenligning kostede et af de 20 procent billigste huse 1.490.000 kroner og var på 128 kvadratmeter. Ifølge boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit kan det åbne mange muligheder at justere sine søgekriterier:

”Den generelle tendens er, at kvadratmeterpriserne er væsentligt højere i og omkring byerne. For yngre købere på jagt efter deres første bolig kan det derfor give langt flere valgmuligheder, hvis man er villig til at udvide det område, som man leder i. Så hvis man kan gå lidt på kompromis med beliggenheden, kan man ofte få meget for pengene,” siger hun.

Danskerne er generelt rigtig glade for ejerboligen, og det er der ifølge Lise Nytoft Bergmann flere grunde til.

”Mange danskere drømmer om at eje deres egen bolig og forbinder ejerboligen med trygge rammer for familiens liv. Både det økonomiske aspekt og drømmen om en ejerbolig spiller ind for købere på jagt efter deres første bolig, og det er derfor uden tvivl en stor beslutning.”

Kilde: danbolig Randers
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.