Når snakken falder på julefrokost, tænker de fleste på de klassiske retter: Sild, frikadeller, leverpostej og måske en sprød ribbensteg. Det er de sikre valg, som altid fylder på buffeten. Men midt i alle de velkendte favoritter er der en række retter, der ofte bliver overset. Retter, som fortjener langt mere opmærksomhed, fordi de både kan overraske og løfte oplevelsen af julefrokosten.
Sylte (mere end bare “gammeldags”)
Sylte er for mange en ret, man forbinder med ældre generationer. Den kan virke tung og lidt glemt, men lavet på den rigtige måde er sylte en sand delikatesse. Den er fyldig, krydret og giver en variation i forhold til alt det stegte kød. Serveret med groft rugbrød, sennep og syltede rødbeder får man en mundfuld, der kan stå op mod de mest populære retter.
Det er netop kontrasten til de varme retter, der gør sylten så undervurderet. Den giver et frisk pust, samtidig med at den trækker tråde til den danske madtradition, som julefrokosten bygger på.
Grønlangkål (det skjulte grønne indslag)
Når der skal være grønt på bordet, ender det ofte med rødkål. Men grønlangkål er faktisk et af de mest oplagte tilbehør til julefrokosten. Det er cremet, mildt og fungerer perfekt som modspil til fedt kød og fede saucer.
Mange springer det over, fordi de tror, det er besværligt eller kedeligt. Men sandheden er, at grønlangkål kan varieres på mange måder. Nogle tilsætter fløde, andre lidt sukker eller sennep.
Marinerede sild i nye varianter
Sild er selvfølgelig ikke en overset ret, men det er de mere specielle varianter ofte. Mange holder sig til karrysild eller kryddersild, men der findes masser af spændende alternativer. Sild med chili, æble eller sennep kan være et overraskende indslag, der giver variation på tallerkenen.
Her er det netop de små tvists, der kan løfte noget så traditionelt som sild.
Æg med rejer (den enkle klassiker)
Æg med rejer lyder måske ikke undervurderet, men til julefrokoster bliver de ofte forbigået. Det er synd, for det er en af de mest enkle og velsmagende kombinationer. Et halvt æg med en klat mayonnaise og en frisk reje på toppen er en perfekt lille hapser, som både er let og delikat.
I en buffet med tunge retter kan det være befriende at få noget, der ikke mætter på samme måde, men stadig smager af fest.
Risalamande som mellemret
Risalamande er som regel gemt til dessert, men den kan sagtens serveres tidligere på aftenen i en mindre portion. Tanken om en sød mellemret kan virke uvant, men det giver et godt skifte mellem de salte retter. En lille skål risalamande med kirsebærsauce midt i frokosten kan være et højdepunkt, der gør resten af maden endnu mere interessant.
Mad til julefrokost gjort nemt
Hvis man gerne vil sikre, at både de klassiske og de mere undervurderede retter finder vej til bordet, kan det være en god idé at booke mad til julefrokost allerede nu. Således får man en buffet, hvor der er tænkt på variation og de små overraskelser. Det giver plads til at nyde maden sammen med gæsterne og samtidig udforske de retter, man normalt ikke selv ville have lavet.
Husk modspillet
Noget af det vigtigste ved en julefrokost er balancen. Hvis alt på bordet er fedt og tungt, bliver det hurtigt ensformigt. Det er netop her, de undervurderede retter gør en forskel. De bringer friskhed, syre, sødme eller bare et andet udtryk, som løfter hele oplevelsen.
Det kan være et glas sild med æble, en skål grønlangkål eller et fad sylte. Når de undervurderede retter finder vej til bordet, bliver julefrokosten langt mere interessant.