Bluesfolk hylder Peter Thorup

Kilde: Bluesnight Randers
Profilbillede
Michael Juul Sørensen

Sangeren, guitarist og fløjtenisten Peter Thorup, der døde i 2007 kun 58 år, er en legende indenfor både dansk og international blues og bluesrock. Fredag den 27. december lægger Bluesnight i Randers scene til en koncert, der hylder netop Peter Thorup, og den ene af de optrædende, Ole Frimer, dannede selv makkerskab med Thorup på de danske musikscener. De to indspillede en efterspurgt live album året før Peter Thorups død.

På scenen står også et af Europas bedste bluesband The Blues Overdrive, hvis medlemmer er erklærede beundrere af Thorups musik. Så meget, at bandet har indspillet hyldestsangen ”Mr. 16 Tons”. Konstellationen Frimer og Blues Overdrive har tidligere præsenteret Peter Thorup-sange live, men det er første gang, at det sker i Randers.

Det vil være svært at finde danskere, der ikke kender Peter Thorup. For hans blues, for hans indsats i det legendariske The Beefeaters, for hans internationale eventyr med CCS, for hans makkerskab med Poul Dissing og Ole Frimer, for hans fortolkninger af Halfdan Rasmussen, Tom Kristensen og Emil Aarestrup eller i det mindste for hans fortolkning af ”Skibe Uden Sejl”, der blev nærmest folkeeje i Thorups duet med Anne Grethe. Han var ikke blot et bluesikon, men et multitalent, som leverede kvalitet i alt, hvad han foretog sig.

Peter Thorups internationale karriere og berømmelsen var kæmpestor – langt større end de fleste danskere forestiller sig. Thorup var kun 18 år, da han forlod beatgruppen The Blackpools for at stifte bluesrockbandet The Beefeaters. Her blev han opdaget af blues-godfather Alexis Korner, der tog unge Thorup med til England og spillede sammen med ham i bands som New Church og Snape.

Størst var dog CCS, som spillede bluesrock med Korner og Thorups egne sange og med forrygende versioner af tidens store rockhits. ”Whole Lotta Love” var på toppen af den britiske hitliste og blev brugt som kendingsmelodi på BBC’s store TV-succes ”Top Of The Pops”. CCS solgte plader i hele verden, og flere af melodierne – f.eks. ”Taps Turn On The Water” spillede på radiostationer den dag i dag.

Rolling Stones med ”bedste venner” med Thorup og Korner, der tidligere i sin karriere havde hjulpet Stones-medlemmerne i gang på London-scenerne. Venskabet sluttede først med Korners død i 1984, men der var Thorup for længst vendt hjem til Danmark for at spille i små klubber og i mange forskellige konstellationer, hvor Den Benhårde Trio og tiden med Ole Frimer var de mest markante.

Det fungerede fint med Frimer og Thorup, fordi den rolige Ole Frimer havde styr på alt det, som Peter Thorup bestemt ikke havde styr på. Thorup var en fantastisk musiker, sanger og personlighed. På Underværket bliver der uden tvivl fortalt masser af anekdoter, men først og fremmest bliver der udtrykt kærlighed til Thorup musik, når Ole Frimer og The Blues Overdrive står på scenen.

Dato: Fredag den 27. november 2020
Tidspunkt: Kl. 20-22
Adresse: Underværket, Stemannsgade 9C, 8900 Randers

Mød redaktionen
Profilbillede
Rebecca Sejer Werge redaktion@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Søren Martin Mørch smm@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Linea Topp Jakobsen lj@heymate.dk
Profilbillede
Michael Juul Sørensen mj@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Julie Lundblad jl@vores-mediehus.dk
Profilbillede
Stine Juul Christensen sjc@vores-mediehus.dk
Flere artikler